ObavijestiObavijesti - preddiplomski

Hvala Vam profesorice Spajić-Vrkaš na suradnji!

S novom akademskom godinom, redovita profesorica Odsjeka za pedagogiju, prof. dr. sc. Vedrana Spajić-Vrkaš zasluženo se umirovila nakon više od 40 godina radnog staža. Profesorica Spajić-Vrkaš bila je jedna od najuvaženijih profesorica ne samo na našem Odsjeku, već i na Filozofskom fakultetu i Sveučilištu u Zagrebu, a njezin rad prepoznat je diljem Europe i svijeta. Bila je nositeljica sedam kolegija koje su dale pedagogiji novi, interdisciplinarni smjer.

U različitim razdobljima bila je predavač na nekoliko sveučilišta u svijetu. Kontinuirano se bavila istraživanjima odnosa između obrazovanja i kulture, a zadnjih godina vodila je projekte iz područja odgoja i obrazovanja za ljudska prava i građanstvo, pa je tako bila i koautorica Nacionalnog programa za mlade, Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje ljudskih prava te Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja. Na hrvatskom i drugim svjetskim i manjim europskim jezicima samostalno je ili u koautorstvu objavila stotinjak znanstvenih i stručnih radova te tridesetak knjiga.  Njezin iznimno velik doprinos pedagogiji ostat će zauvijek prisutan u pedagogijskom opusu.

Draga naša profesorice, drago nam je da Vam je Odsjek bio sigurna luka kojoj ste se uvijek rado vraćali, usprkos svim nedaćama i teškim trenutcima.  Svojim primjerom pokazali ste nam da je područje odgoja i obrazovanja jedno od najljepših područja ljudske djelatnosti koje treba, kako ste i sami rekli, „čuvati od rušilačkih prodora izvana“.

Hvala Vam na svemu!

 

Povodom umirovljenja profesorice Spajić-Vrkaš, održana je prigodna svečanost na Odsjeku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *